SKILLED PERSONNEL

PROVEN PERFORMANCE

SATISFIED CLIENTS

SAFE WORKING ENVIRONMENT

INNOVATIVE ENGINEERING

COST EFFECTIVE FOUNDATION SOLUTIONS

 
   
 

Brigham Building for the Future

Click images to enlarge
Brigham

Slurry Wall and LBE Foundations

Location: Boston, MA
Owner: Brigham and Women’s Hospital
Completion Date: November, 2013
General Contractor: Suffolk Construction Company
Vital Statistics: Project Value: $11,000,000.00
Wall Type: 36” Reinforced Concrete
Wall LBEs: 2.5’ LBEs
Wall Area: 88,500 S.F. Max.
Excavated Depth: 95’

Project Description:
The new Brigham Building for the Future medical facility included a six level underground parking garage on one side of the site and a two basement level cogeneration plant and imaging area on the other side. A full perimeter slurry wall was installed as well as an intermediate slurry wall dividing the two sides. The deep portion of the wall was installed through dense glacial till and keyed into conglomerate bedrock, requiring the use of a Casagrande FD100 hydromill. Depth to subgrade on the garage side was fifty feet, requiring four levels of cross lot and corner bracing during mass excavation.


Brigham

Brigham
Reinforcing Steel Placement Sotress Desanding Plant

Return to Project Gallery Page

 

145 Island Street, Stoughton, MA 02072, 781-344-5700

Geology of BostonSafety Welcome Methods Project Gallery FAQs Contact Us President's Message History