SKILLED PERSONNEL

PROVEN PERFORMANCE

SATISFIED CLIENTS

SAFE WORKING ENVIRONMENT

INNOVATIVE ENGINEERING

COST EFFECTIVE FOUNDATION SOLUTIONS

 
   
 
Harvard University Allston Science Center
Slurry Wall, SPTC Wall, Slurry Trench,
and Tieback Construction



Click images to enlarge
harvard

Complete Slurry Wall Acting As Temporary Earth Support

Location: Allston, MA
Owner: Harvard University
Completion Date: January, 2008
General Contractor: Turner Construction Company
Vital Statistics:            
Project Value: $22,000,000
Wall Type: 30” and 36” SPTC and Reinforced Concrete Wall, and
Cement Bentonite Slurry Trench Cutoff
Wall Area: 145,000 S.F.
Wall Depth: 70’

Project Description:
The Harvard Allston Science Center consists of mostly underground research facilities over a footprint of nearly six acres and a depth equivalent to a four level garage and four buildings with classrooms, offices, and other research space, all surrounded by state of the art landscaping. A slurry wall was selected as the temporary earth support system because of its stiffness, in order to limit the lateral movement of the support system and possible damage to nearby utilities. Approximately 2,100 L.F. of wall was installed and supported with 1,600 tiebacks, distributed along four rows. A cement bentonite slurry trench was constructed across the middle of the site to allow mass excavation to commence prior to completion of the main slurry wall, thereby accelerating the aggressive construction schedule.    
   
harvard harvard harvard
Wall Construction With
6 Cranes
C-B Slurry Trench Tieback Installation


Return to Project Gallery Page

 

 

145 Island Street, Stoughton, MA 02072, 781-344-5700

Welcome Methods Project Gallery FAQs Tech Support Contact Us President's Message About Us